Skip to content
Onze organisatie in de kijker door Made in West-Vlaanderen

Lees hieronder het interview van onze directeur Catherine Tricot by Karel Cambien (Oostende).

Door wie werd UFB opgericht?

-Catherine Tricot: UFB werd opgericht in 1972 door Amerikaanse bedrijven met hoofdzetel in België, samen met de hulp van Graaf Boël, bankiers, de Amerikaanse ambassadeur en de Amerikaanse Kamer van Koophandel (Amcham). Iedereen werkte mee met een filantropische geest. Ze wilden lokale vzw’s helpen om hun sociale projecten te realiseren, dankzij talrijke fondsen van bedrijven en individuele donors. Gedurende deze 50 jaar hebben vele donors, bedrijven en vrijgevige individuen hun vertrouwen geschonken aan de organisatie. UFB heeft inmiddels reeds 30 miljoen euro ingezameld bij haar donors en het volledige bedrag geschonken aan ongeveer 3.000 projecten. Elk jaar financiert de vereniging +/- 80 projecten om sociale integratie in België te bevorderen.

-Waarom vertrouwen schenken aan UFB als bedrijf of als particulier ?

-De kracht van UFB is dat 100% van alle giften verdeeld worden aan lokale sociale projecten die een direct impact hebben op de infrastructuur van de vzw’s en dus op hun begunstigden. Elk geselecteerd project wordt op het terrein bezocht door de leden van het Toewijzingscomité, allen vrijwilligers. Er gebeurt dus een belangrijke due diligence vooraleer een project wordt gefinancierd.  United Fund for Belgium vergoedt slechts de kosten op vertoon van de facturen door de begunstigde organisatie. Dankzij een strenge good governance, stelt United Fund for Belgium de bedrijven en hun partners in staat om een concreet en duurzaam sociaal  impact te realiseren en een echt gemeenschapsgevoel op lokaal niveau te creëren.

-Welke rol speelt United Fund for Belgium als partner in uw bedrijf? Een CSR-partner?

-United Fund for Belgium helpt bedrijven over heel België die een maatschappelijke rol willen spelen, projecten willen ondersteunen met het oog op een betere sociale integratie en op die manier in contact komen met één of meer zorgvuldig geselecteerde lokale goede doelen. Het sociaal engagement van het bedrijf en hun medewerkers op vlak van CSR is grotendeels een verplichting op vlak van de ESG-implementatie, die reeds in voege is bij de grote bedrijven maar binnenkort ook voor de kmo’s. UFB is een perfecte en betrouwbare partner, dankzij hun goed bestuur, hun lokale verankering over heel België en hun 50 jaar ervaring. De organisatie vergemakkelijkt de identificatie van projecten, verzekert het correct gebruik van de fondsen en bevordert de betrokkenheid van het personeel bij activiteiten die bijdragen aan de sociale integratie in ons land, door bijvoorbeeld het organiseren van vrijwilligerswerk.

Heeft uw enkele voorbeelden van West-Vlaamse projecten die UFB steunt?

-We financieren heel wat projecten in West-Vlaanderen zoals overal in België. Hierbij 2 mooie voorbeelden. Love in Action is een kleine vzw in Wervik opgericht in 2008 die uitsluitend met vrijwilligers werkt. Ze bieden hulp en voedselbedeling aan +/- 100 kansarme kinderen of gezinnen, organiseren onder meer speelnamiddagen voor een 35-tal kinderen, jaarlijkse vakantiekampen voor kinderen/tieners en een kapsalon waar je voor 1 euro kan langs gaan. UFB heeft een deel van de nieuwe minibus gefinancierd om de kinderen te vervoeren (speelnamiddagen/kamp) en voor het ophalen van voedsel dat in de voedselpakketten wordt verwerkt.

Ee ander voorbeeld betreft Het Ganzenhof, een educatieve bioboerderij en een inclusief belevingscafé gelegen in Kortrijk. Het wordt uitgebaat door mensen met een beperking en mensen die moeilijk toegang hebben tot de arbeidsmarkt. Ze willen de talenten van onze begunstigden nog meer tonen en zo ook meer ontmoeting creëren op de hoeve. De dichte en verre buurt kan ze via hun zomerterras op zondag ontmoeten. Voor de belevingscafé heeft UFB de aankoop van een professionele koffiemachine, een vaatwas en een inox tafel gefinancierd.

-Welke grote bedrijven stappen mee in het verhaal?

-Grote bedrijven zoals Alpro, Swift, Euroclear, Beobank, Marsh, JTI, Donaldson, Linklaters, Toyota en Lenovo zijn al jarenlang partners. Maar ook talrijke West-Vlaamse kmo’s en personen schenken ons al vele jaren hun vertrouwen en zijn belangrijke donors. Sponsoring en maecenaat krijgen we ook van onder meer Roularta, de Nationale Loterij en vele anderen. Dankzij onze strikt bestuur en onze totale transparantie speelt onze organisatie een grote rol als “connector” tussen onze donors en de non-profitorganisaties die we steunen. Het is belangrijk te onderlijnen dat we de erkenning hebben voor de fiscale aftrekbaarheid.

Welke wens heeft u naar aanleiding van de 50e verjaardag van de organisatie?

-We rekenen op de solidariteit en de vrijgevigheid van ieder van u, individueel of met uw bedrijf, zodat we onze sociale opdracht voor minstens de volgende 50 jaar verder kunnen zetten”, besluit Catherine Tricot.

Je kunt hieronder het volledige artikel lezen door op deze link te klikken.

 

Laatste nieuws