Skip to content

MPC Ter Bank vzw – Opvang kinderen met een geestelijke handicap

 

Onze vereniging in een paar woorden :

“Medisch-Pedagogisch Centrum (MPC) Terbank vzw begeleidt kinderen en jongeren met lichte tot matige verstandelijke beperking, vaak gecombineerd met  bijkomende gedrags- of emotionele stoornissen.

De zorg voor deze jongeren vraagt bijzondere ondersteuning en daar komt MPC Terbank in beeld. Doordat elke situatie anders is, biedt Terbank verschillende types ondersteuning. Steeds aangepast aan de zorgvraag van de jongere, zijn naaste omgeving of op vraag van instanties zoals de Jeugdrechtbank.”

Belangrijke gebeurtenissen van onze organisatie :

“In september 2021 is het 50 jaar geleden dat de VZW Terbank werd opgericht.

In december 2021 kochten we ook een bouwgrond aan in Heverlee. De bouwgrond maakt het mogelijk om op een termijn van 5 à 10 jaar een deel van het verouderde patrimonium te vervangen.

Ook de zorgnoden en populatie wijzigen. Twee projecten staan daarin in 202 voorop: 1. Een evaluatie van de werking van de leefgroepen (doelgroep GES+). 2. Een eventuele aanpassing van het aan bod, met bijzondere aandacht voor de jongvolwassen. Het huidige aanbod blijkt immers niet voldoende afgestemd op deze doelgroep.”

Projecten, missies, activiteiten :

“Als Medisch-Pedagogisch Centrum Terbank willen wij deskundige zorg bieden aan kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een handicap. Wij zijn hiervoor erkend door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Het MPC Terbank is erkend als een vergunde zorgaanbieder. Om die maatschappelijke opdracht te vervullen, richten wij onze zorg op jongeren met zwakbegaafdheid of een licht of mater verstandelijke handicap, vaak in combinatie met gedrags-en emotionele stoornissen.”

                                       

Getuigenis :

“Adel loopt school en wordt ambulant begeleid door MPC Terbank. Hij is een plichtsbewuste jongen en werkt goed mee aan het klasgebeuren. Maar hij is schoolmoe en wil iets anders. Zijn droom is om te werken bij de groendienst. Adel krijgt de nodige steun en begint te zoeken naar werk. Hij weet Blankedale, een maatwerkbedrijf, te overtuigen en hij kan starten op de InBev-afdeling. Hij blijkt een goede werkkracht en zijn geduld wordt beloond. Wat later kan hij aan de slag bij de groendienst van Blankedale. Enkele maanden later vindt hij zijn nieuwe thuis, een appartement waar hij meteen intrekt. Hij voelt zich gelukkig en stelt het goed.”

Website : https://www.mpcterbank.be

Wilt u deze of een andere vzw via UFB steunen? U kunt contact opnemen met onze Project Manager, Séverine Laneau, via e-mail op  slaneau@ufb.be Zij zal u graag advizeren.

Zie ook

Oost-Vlaanderen

Begeleiding Stappen vzw - Netwerkontwikkeling en omgevingsondersteuning in de jeugdzorg

Ondersteunde project : renovatie 5 slaapkamers en 2 badkamers

Lees verder
Oost-Vlaanderen

De Hert vzw - Centrum voor Ambulante Revalidatie

Ondersteunde project : Elektrische bus om kinderen van en naar het centrum te brengen voor hun therapie

Lees verder
Oost-Vlaanderen

Vagevuur Open Jeugdwerk vzw - jeugdcentrum - ontmoetingsplaats

Ondersteunde project : Diverse werkzaamheden in het gebouw en in de tuin

Lees verder